Tuesday, 24 March 2015

Kenapa nak resign?

Tahun ni tahun ke-4 aku kerja kt KPK. Lama kan? Tp tak bangga pun sebab aku tahu KPK tak hargai staf macam aku. Tahun lepas hujung bulan Februari aku pernah tender resign letter. Sebab 1 projek yg aku tak boleh tahan extreme workload, pressure, client and my own team leader masa tu. Since aku takde dapat job offer lain maka technical & managing directors pujuk aku untuk stay. Tapiii syarat aku adalah, aku tak nak 1 team dengan team leader teruk tu & aku tak nak projek yg banyak masalah tu.

Deal.

Masa tu je la kan tukar group (under technical director) & konon ada senior QS yg akan kerja dengan KPK & handle projek teruk tu tapiii (lagi) rupa-rupanya senior tu tak jadi masuk so aku dipujuk lg untuk keep on handling the project. "Help will be provided" ternyata semuanya janji-janji palsuuu (ptuihh). Menangis-nangis aku handle projek teruk tu & OT tak berbayar lebih dari 40 jam sebulan selama berbulan-bulan. Yes. OT kt sini unclaimable. Projek teruk tu pulak nk kena settle Final Account. One main contract final account & 5 NSC (nominated sub-contractor) final accounts. I have to do it all on my own. Gila!

During that crazy period of time ada la jugak other QSs tolong buat measurement (thank you yummymummy), but all the format & formalization I have to do lah. I still can't believe how the hell I managed to do hundreds of variation orders and get it done on time. Though the client claimed I was slow and overdue. F the client because I'm sure they can't do it within that unreasonable period of time. But finally, I got it all done before my Krabi trip (hehehe). Krabi kita cerita kemudian ok since Europe tak habis-habis lg OMG.

Eh panjang gila mukadimah 3 perenggan hahahah ok sebenarnya nak share faktor-faktor yg membuatkan aku nak resign, tak nak kerja, takde motivasi & even tak nak bangun tidur pun. Tapi ni dari dalam jiwa (eceyhhh deep plak) aku la kan orang lain tak tau la macam mana. Ok meh tengok kenapa la aku nak resign tu;
source: Google Image

1. Workload
Aku ni considered as junior QS lagi tapi aku kena (terpaksa) handle 5 projek yg dah post-contract. Hectic gila because lots of paper work, meetings & issues (technical or contract). Then, apart from that I have to assist doing BQ measurement. Normally bila ada BQ, timeline is very tight. 2 weeks, 3 weeks camtu je & boss bagi portion yg banyak dengan alasan dah takde orang nk allocate for that BQ team. Typical excuse. Lame. When that happened, I had too many balls to juggle. My performance went down, lots of pending tasks & always overdue especially on urgent tasks. Client complaints & the management didn't take any action. Why? No one else can take over my burden off my shoulder. Big company, but always short of staffs. That's what they said and you know I disagree on this.

2. Pressure
I can work under pressure but not under too much pressure. When the above happened, I was in a greatest pressure of my life. Eh wait, I had no life at all! Worked 9am-9pm, Monday to Saturday, no time for shopping and sometimes no time to eat. My only rest day is Sunday where I still had lots of works to do at home. I got so tired, lack of sleep & out of focus. I gained weight because I ate a lot when I stressed out. Desserts especially. Totally not a healthy lifestyle back then. Ye la no time to exercise also (though memang malas hihi). Bila stressed, kita penat. That's why I don't even feel like waking up and go to work. I was extremely demotivated, tired and feels that this damn company is not helping me and of course, they didn't appreciate my hard work.

3. People
People that I dealt with hmm can be said that they're snobbish and rude. Be it bosses or clients. They didn't respect you, always blame you for things happened and expect a lot from you despite the facts that you're exhausted and need help. For them, it's their ass that matters. Kalau kau adalah kain basah, diorang ni pemerah. Diperah-perah kau sampai kering & reput kain tu. Hahah over pulak metafora. Tp macam tu la kan malas plak nak cakap banyak buat sakit hati je.

4. Overworked, underpaid
Hah yg ni memang kat mana-mana pun macam ni. Kerja banyak tp gaji yg kau dapat tak setimpal. Pulak tu bila tahu bonus junior kau lg banyak. Kalau betul dia perform throughout the year takpe tp kalau sebab-sebab lain macam ke'bangsa'an, tu memang @#$^%&. Hahah caruit plak. Boleh buat raglan shirt or sweat shirt stamped with "overworked, underpaid" pastu mohon mogok tunjuk perasaan depan boss. Kau mampu? (gelak nangis)

5. Unfairly treated
Ok sebenarnya takde idea untuk point nombor 5 tp tiba-tiba terfikir hari tu ada ternampak point ni kat office. Hihi. Well, betul jugak kan kadang-kadang tu memang lah terasa dunia ini tidakkk adillll (jerit!) tp aku rasa kat mana-mana pun memang macam tu. If you work in this industry which mainly dominated by other races, kau ghase? Pandai-pandai fikir ok. Ni ada kaitan jugak dgn point nombor 5.

Btw, this post is just my point of view. Tak berkaitan dengan yg hidup atau mati, tidak rasis mahupun seksis. Korang pernah rasa nak resign or dah resign?

Kenapa?

2 comments:

  1. huuuuu. always always. berhenti lepas tu travel terus selama2nya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Impian aku jugak tu. Kumpul duit banyak2, resign & go backpacking!

      Delete