Monday, 6 April 2015

Europe Trip Day #5 - Bruges & Atomium

Previous post; Europe Trip Day #4 - Brussels

20th June 2014

Haiii gigih tak gigih ni rajin update nak habiskan Europe trip hahahah banyak tempat lg nak cover ni wehhh. Hari ni last day duduk Brussels, last day training Along jua so jalan-jalan dengan BIL hari ni pergi Bruges. Sebutnya bukan bru-ges tau tp macam 'brooch'. Bruges ni jauh sikit ke utara gitu dekat West Flanders province of Belgium. Naik intercity train dari Brussels Central to Bruges €12.00 (return) dalam sejam.

Bruges ni bangunan cantik-cantik, nak jalan-jalan boleh, naik cruise boleh, shopping boleh, masuk muzium boleh semua pun bolehhh hahahah kami ni jalan-jalan je la yg mampu. Nak lunch lobster kat sini pun tak mampu so beli snickers je lapik perut €3.00 (nangis).




BIL acah-acah sesat tengok map konon hahah






Eh eh coklat apa tu? (tutup mata) :P
Dalam pukul 3 camtu gerak balik Brussels lepas tu ajak BIL pergi Atomium dia tak nak pulak hmm pergi sorang je la nampaknya. Jauh ni nak pergi Atomium siap sesat-sesat ok. Naik tram sampai ke station paling last tp tak ingat tram line apa or station mana. Agaknya trauma sesat sampai hilang ingatan pulak hahahah yg ingat bila dah turun tram tu driver tram suruh lintas jalan & jalan kaki sampai la nampak Atomium belah kiri. Nokharom jauh gilos menapak!

Jalan punya jalan hati da menangis sebab tak jumpa-jumpa, perut lapar, kawasan sekeliling takde orang langsung confirm lah cuak gila kannn tp jalan jugak. Jumpa akhirnya!

Taraa! Atomium. Jauh gila kau ni wehh

Selfie tak ikhlas huehue

Ada Mini Europe kat situ tp dah tutup
Agak ketahian experience pergi sini nak balik pun sesat-sesat naik tram. Nasib la tram driver sangat concern & ajar macamana nak balik. Aku dah imagine tak jumpa jalan balik dah masa tu kena culik ke apa OMG sangat. Not a good day for me. Laparrr! Emo.

So, apa je expenses day 5?

20th June 2015
1. Intercity train; Brussels Central to Bruges - €12.00 (return)
2. Snacks - €3.00
3. Tram - €8.00 (5 jumps)

Total = €23.00

4 comments:

  1. hai sis.. bile nk repeat pi yurop dgn i sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom sis 2017 pi tengok tulips :P

      Delete
  2. hai.. sis tumpang tanya.. memang return intercity train dr brussels centre ke bruges cost €12.00.. sebab bila google macam lagi banyak je.. hihi... nak pergi sana jugak tp xberapa sure dengan train tu... maybe sis boleh tolong..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Ni yg tahun lepas, then €12.00 tu dapat because I'm considered as youth (cheaper). Tak ingat if adult tu berapa hihi better allow more ya :)

      Delete