Thursday, 23 July 2015

Europe Trip Day #10 & #11 - Madame Tussauds & Bye Europe!

Previous post; Europe Trip Day #9 - London Bridge, Laduree & Big Ben

25th June 2014

Hai uols! Ni diaaa last post untuk Europe Trip hahahah akhirnyaaa..mati lah kan lama betul gap. Hiks! Dah hari ke-10 ni dah nak balik dah so since dah kat London ni harus lah ke Madame Tussauds. Kira highlight of our London trip la sebelum habiskan duit kat Primark hehehe.

One of the tips is please purchase your ticket online ye sebab queue panjang gilos walaupun pergi pagi2 kaunter tak bukak lagi. Door price dalam  £33 tapi kalau beli online biasanya dapat diskaun. Ada jugak options untuk combo deals camtu which means entrance to Madame Tussauds plus the other attractions like 'London Sea Life Aquarium' and 'London Eye'. The more the better, the more the merrier. Haha suka hati je! Boleh usha sini to know more and plan your trip ok.

So, Along purchased tickets to Madame Tussauds only since we're on tight budget. Actually I don't mind since dah last day tapi ikut je la kan. Gitu. Please jelly tengok gambar2 ni hahahah.

Welcome to Madame Tussauds, London uols!

Bf #1 - Shah Rukh Khan
Bf #2 - George Clooney (terpaksa gigih berebut dengan orang ramai)
Julia Roberts
Bf #3 - Abang Bloom. Tough-nya dada :P
Bf #4 - Abang Depp
Posh marah iols letew peluk Beckham. Hihi.
Anyonyonyo korek hidung ciked. Terasa cam Fiona plak baju hijau -______-
Lady D. Patung pun dah cantik sangat yg real tak tahu la cantik camne kan.
Katy Perry.
Thanks Britney!
Elvis muda ke ni?
Ni la Madame Tussauds uols. 
Madame Tussauds was born as Marie Grosholtz in 1761 in Strasbourg, France. Her mother worked as a housekeeper for Dr. Philippe Curtius in Bern, Switzerland, who was a physician skilled in wax modelling. Curtius taught Tussaud the art of wax modelling.

Tussaud created her first wax sculpture, of Voltaire, in 1777. Other famous people she modelled at that time include Jean-Jacques Rousseau and Benjamin Franklin. During the French Revolution she modelled many prominent victims. In her memoirs she claims that she would search through corpses to find the severed heads of executed citizens, from which she would make death masks. Her death masks were held up as revolutionary flags and paraded through the streets of Paris. 

Following the doctor's death in 1794, she inherited his vast collection of wax models and spent the next 33 years travelling around Europe. She married to Francois Tussaud in 1795 lent a new name to the show: Madame Tussaud's. In 1802 she went to London, having accepted an invitation from Paul Philidor, a magic lantern and phantasmagoria pioneer, to exhibit her work alongside his show at the Lyceum Theatre, London. 

She did not fare particularly well financially, with Philidor taking half of her profits. As a result of the Napoleonic Wars, she was unable to return to France, so she traveled throughout Great Britain and Ireland exhibiting her collection. From 1831 she took a series of short leases on the upper floor of "Baker Street Bazaar" (on the west side of Baker Street, Dorset Street and King Street), which later featured in the Druce-Portland case sequence of trials of 1898–1907. This became Tussaud's first permanent home in 1836. One of the main attractions of her museum was the Chamber of Horrors.

Fuhh kemain panjang copy paste wikipedia hahahah ok lepas bergambar semua, sebelum keluar tu macam biasa la kena lalu souvenirs shop. Tak beli pun, just buat souvenir coin; £1.00 untuk kenangan. Lepas tu lalu coffee shop kat exit Madame Tussauds ni beli latte £3.60 then cari park nak picnic for lunch. Tengok lah bekal pun roti & pringles je. Nangeh.


"Hello mak, esok kitorang balik ye"
Ntah di mana ni hahah
Lepas makan & berjalan2, ada juga terjumpa souvenirs shop so terus beli je in case dah tak jumpa. Kemain lg habis £21.00 ok hahaha then repeat pergi Covent Garden. Along belikan barang2 kawan dia kirim, aku shopping Zara £35.98. Nasib lah orang punya! Tp serius murah compared to Zara sini. Lepas tu cadangnya nak balik hostel tp on the way tu dok teringat dekat Primark. 

Sepanjang kt London ni memang bersepah orang dok bawak paper bag Primark. Kitorang ni noob tak tau pe benda Primark tu so bila dapat google kt Covent Garden tu (Sila berdiri dekat dengan apple store untuk free wifi), then memang nak pergi la kan hahahha hamek kau rabak poket. Cash habis, swipe card lg. Beli bag beroda sebab nak isi barang shopping je. Primark tu umpama Mydin murahnya tp kualiti of course tip top. Jeans £10.00, top £5.00 mau tak gila? Ok memang gila. Berapa aku shopping? Ok tu rahsia (nangeh).

So, last kedai patutnya Victoria Secret tp on the way nak balik tu tersangkut kt kedai Sakare. Dia cakap melayu uols mau tak ter-stop & ter-masuk & ter-beli? Salt scrub la konon yadda yaddaa kaching £40.00 hangus. Dah2 p balikkkk!

Malam tu jugak balik ke Paris (by ferry) then ke Brussels (by bus) then flight to KUL. Transit 6 jam kat Amsterdam, tidur tp tak mandi sebab sejuk gila hahah just basuh muka gosok gigi. Ok bye Europe!

Sampai Malaysia the next day hari sabtu dengan badan sangat berlengas & badan terkejut sebab Malaysia panas bahang tak tau nak cakap! Jet-lagged as usual so Ahad dok sulam tahi mata & Isnin tu 1st Ramadhan. 

Alhamdulillah.

Sebelum lupa, ni total expenses last day in London;

25th April 2014

1. Madame Tussauds souvenir coin - £1.00
2. Cafe latte - £3.60
3. Souvenirs - £21.00
4. Zara - £35.98
5. Sakare scrubs & etc - £40.00

Total = £101.58

p/s : Total expenses should be more tp tiket masuk Madame Tussauds tu Along belanja & shopping adalah dirahsiakan, so ini je la hahaha. Ok duuu~

2 comments:

  1. apsal Katy Perry tu x macam Katy Perry langsunggg???

    Org lain dok la gi Madame Tussaud ni. Ingatkan saje letak nama kedai tu. Rupanya dari makcik Tussaud ni. Baru aku tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katy Perry remaja agaknya tp boobs tetap mantop hahahah! Aku pn baru tau bila pergi sana ingatkan sebab apa la nama camtu. Ceit.

      Delete