Thursday, 22 October 2015

Seoul Searching 2014 - Day 2

Seoul Searching 2014 - Day 1

23 November 2014

Annyeong! Hari kedua uols macam tak percaya ada kat Seoul ehehehe mengada. So hari ni leisure2 je nak pergi Insadong, Ewha Uni, Cats Café & Korean BBQ Lamb Restaurant.

How to get to Insadong? - Jonggak Station, Line 1, Exit 3 - Walk 300m straight, turn left. Then, 100m straight & veer left into Insadong alleyway.

Sebelum pergi Insadong, weols cari kopi dulu acah hipster kan singgah lah Hollys Coffee beli hot latte ₩5,800. Posing2 sikit dalam café & semestinya mahukan free wifi kan kan.

Selfie is a must. Nampak boots baru iols tu? mihmih
Agak2 dah tak sejuk tu berjalan kaki la weols ke Insadong. Dari Hollys ni kena lintas jalan sebab Hollys ni dekat corner simpang 4 yg besar so kena 2 kali lintas. Paham ke idok? Hahah buat2 faham je la ye. Sepanjang jalan Insadong ni banyak kedai2 jual makanan, beg2 & souvenirs. Ok souvenirs kita borong jap lg yg penting nak cari kuih tahi dulu. Eh?

Insadong




Tu diaaa shit pang (kuih tahi)
 
 

Kuih tahi ni masing2 beli 2 jenis inti; coklat & kacang merah untuk ₩2,000. Sedap makan panas2! Hahah kemain kuih tu siap ada bulat2 konon lalat letew hahahah sambil makan kuih sambil jalan2 sekitar Insadong. Snap gambar sana sini lepas tu pulang lah ke pangkal jalan. Hehe. Stop jap beli jipangi @ aiskrim tongkat ₩3,000 je. Sedap niii! Tp memang tak tahan sejuk la. Macam gila jugak sejuk2 beli aiskrim kannn. Sekarang ni jipangi ni ada jugak jual kat KL so tak yah sampai ke Seoul nak merasanya pun. Avenue K pun hado!

Oppa aiskrim

Jipangi
Sebelum betul2 pulang ke pangkal jalan haruslah membeli2 hehe ada la aku beli 3 bagpack style korea tu & souvenirs, ₩59,000 semuanya. -_________-

Lepas Insadong, nak pergi Ewha University. Uni ni uni perempuan ok so what to expect? Shopping! Kehkeh kat sini jugak ada noodles restaurant, Nipong Naepong. Before nak shopping bagai, jom kita lunch dulu.

How to get to Nipong Naepong @ Ewha Uni area - Ewha Women Uni Station, Line 2 - Exit 3 - walk down the hill towards the main entrance of EWU and turn right on the 1st junction. Walk up the hill about 20 meters and the restaurant is on your left.

Ok aku order Japanese Pong ₩6,500. Portion dia agak besar so kalau nak share pun ok. Kitorang ni dasar bengkak (bengkak lebih sopan daripada gemuk. Ihiks!) so memang sorang 1 pong. Tak ingat plak Nadia order pong apa. Air kitorang tak order pun sebab ada air kosong free disediakan hehe.

Lepas lunch kitorang jalan2 sekitar Ewha Uni..



Cantik & bersih je kawasan diorang ni. Cuaca pun sejuk2 je matahari macam takde. So, lepas Ewha Uni ni kitorang nak cafe hopping pulak. Cats cafe & sheep cafe. Hehe jom!

How to get to Cats cafe - Alight at Hongik University Station (Line 2) Exit 9. Once out of Exit, walk a short distance straight to the main road, then turn left. You should now be walking along the main road. Walk till the end till you meet the entrance of Hongik University. Do not cross the street towards Hongik University. Cross the street on your right (if you are facing Hongik University). Walk a little distance and you will meet a slip road, walking uphill. Take that slip road. On the left of the slip road is the Hongik Children Park/ Playground. Walk uphill about 100m till you see Art Box at a distance. Look out for Toms Cat signboard on your right. Signboard is in orange colour with a black cat paw and sign says 3F Cat Cafe TOMS CAT.

Uish gilo panjang direction hahahha tapi malangnya bila sampai situ, cafe tu dah tutup! Arghh tidak! Tak jauh dari situ (aku pun tak ingat dah sebenarnya) ada lagi cats cafe tp penuh, orang tak bagi masuk. Ceit. Pulanglah dengan kehampaan but fret not, sheep café a.k.a Thanks Nature Café hado! Tak ramai orang pun so singgah la. Penat kot berjalan. Sheep café ni dekat main road sebelum nak sampai Hongik Uni tu tadi.

Taraaa! Sheep! Yg ni Anna ke Elsa ntah hehe
Deco dalam cafe pun haruslah sheep
Sheep ada sinyummm

Nadia the moo & mbekk lover. Me? Meow lover of course!
Sebenarnya, kaki aku sakit gila pakai boots. Terdengkut2 je berjalan or bak kata Nadia, berjalan ala maharaja (slow & terkedek2). Tp since dapat melepak kedai kopi rasa lega sikit la. Lepas tea time kat Thanks Nature Café ni kami pun balik hostel rehat kejap & aku nak tukar kasut biasa. Malam ni nak ikan bakar hunting lg. Tak puas hati tak dapat ahahhaha.

Nasib baik malam tu tak sesat dapat lah makan ikan bakar kat area Dongdaemun tu. Jangan tanya direction please confirm dah tak ingat. Hehe ok lah pai pai (bye2 yg bajet comel) nanti sambung cerita lagi ok duu~

Day 2 expenses;

23 November 2015

1. Hollys Coffee - ₩5,800
2. Bag x 3 - ₩30,000
3. Kuih tahi x 2 - ₩2,000
4. Souvenirs - ₩29,000
5. Jipangi - ₩3,000
6. Japanese ppong - ₩6,500
7. Knitted shirt & muffler (underground shopping) - ₩15,000
8. Thanks Nature Café - ₩8,700
9. Dinner ikan bakar @ Dongdaemun - ₩7,500

Total = ₩107,500 (~RM338.65)

p/s: tolong jangan ikut aku yg terlebih shopping ni ok! =.=

Monday, 21 September 2015

Seoul Searching 2014 - Day 1

Harini hujan sangat lebat. Petir berdentam-dentum, aku tengok kat jalan kereta bersimpang siur. Ahh macamana nak balik ni. Aku dah mengantuk nak mengadap kerja dah pukul 7 dah pun.

Cewahh intro macam novel kihkih. Sorry! Ni yg atas ni intro bila ni aku peram je tak publish2 hahaha sekarang ni tengahari ni uiii lapar!

Sebenaqnya nak habaq mai sempena promo Air Asia Free Seats hari tu makanya terbeli (ter la sangat) lg tiket to Seoul uolsss! Tak sabarnya nak balik kampung halaman! Tahun depan nak pergi, cerita tahun lepas pun tak update lg kan hahahah meh nak cerita sikit...

22 November 2014

Flight to Incheon, Seoul tengah malam; 1.00am gitu so memang tidur je & sampai 8.20am. Dengan tak mandinya terus singgah beli susu pisang! Hahah benda pertama aku memang target nak beli. Mula2 rasa pelik lama2 eh sedap susu ni. Start dari hari sampai, hari2 pun breakfast susu pisang. Siap beli banyak2 masa last day sebab nak bawak balik.

Brand ni paling famous & sedap; Binggrae
Beli kat 7-Eleven je uols. Jangan lupa beli T-money card ₩3,000 and reload ₩20,000. Penting ni untuk naik subway nanti. Aku & Nadia stay kat Girls Generation Hostel so nak pergi ke hostel, cari Airport Limousine Bus 6015 kat Gate 5, naik, bayar tambang ₩9,000 (tambang sebenar ₩10,000). Sila print & tunjuk ni untuk diskaun ₩1,000.


Route map Airport Limousine Bus #6015
Berhenti kat Euljiro-4 ga Kukdo Hotel bus stop then turun2 tu bila mengadap Kukdo Hotel, sila ke kanan, nanti Nampak Euljiro-3 ga subway station, belok kiri, nampak balai polis sebelah kiri, jalan sikit sampai jumpa satu lorong kecik haa belok kiri. Pastu jumpa la bangunan Arista, GG (Girls Generation) Hostel ada kat level 3. Phew.

Kitorang booked dorm room untuk 4 malam ₩42,750 (per pax; private bathroom) & single room untuk 1 malam ₩33,250 (per pax; private bathroom). Haa 1 malam lg kitorang kat Busan so that's why balik je dari Busan, masing2 stay kat single room. GG Hostel ni compact je uols tapi ada pantry which ada nasi putih free flow (tengah malam pun nasi hado jeee), ada mesin basuh, iron & iron board kt corridor (share2), luggage room & dia ada provide hanbok rental service for free. Wahh gitu.

Lepas uruskan check-in & balance payment, kitorang simpan luggage kejap (bilik belum ready) then pergi lunch cholpan poggembap (nasi goreng seafood) kat Yoogane. Ni kat area Myeongdong tau. Yang best nasi goreng ni dia goreng depan mata kita ok uishh menitik air liur sementara tunggu goreng hehe harga ₩8,000 per pax.

How to get to Yoogane? - Myeongdong Station Exit 7 - From Myeongdong main road straight to the junction until u see Nature Republic on the left. Turn right and then straight until you reach left junction. You can see Yooganey's signboard.

Paling sedap kat Yoogane ni dah tentu lah side dish dia ni. Kubis racik halus2 then dressing dia adalah mayonis berperisa epal hijau. Sangat sedap & fresh! Free flow lg so memang dok tambah side dish ni je hahahah.

Nampak tak kubis tu? Omnomnom (google image)
Dah kenyang, kitorang jalan2 Namdaemun. Keluar subway ternampak twist potato (street food #1 : twist potato ₩3,000). Hajat di hati nak beli high cut boots baru lah fefeeling di overseas gitu. Walaupun boots agak mahal tp terpengaruh jugak beli sebab cantik & oppa (abang) kedai layan sangat baik. Lemah betul kalau orang baik2 dengan kita ni tau benda mahal pun sanggup beli. #cry

How to get to Namdaemun? - Subway Line 4, berhenti kat Hoehyeon Station exit 5 kuar je exit (exit ni menyenget tau so terus je ke kanan atau dengan erti kata lain ke belakang la) belok kanan jalan sikit nampak bangunan kaler hijau oren.

Satu lg tempat wajib pergi kat Namdaemun adalah kedai brooch kat Level 2, kedai No. 209 (famous gila dah ahjumma (makcik) ni). Best kedai ni sebab ahjumma baik & pemurah senyuman. Aku ada usha kedai lain jual cincin kan dok try2 kat jari manis yg runcing ni tetiba kena sound "cannot try!". Like hello! Macamana aku nak beli cincin kalau tak try kan? Dah la kau bukan jual emas ke apa ntah2 stainless steel je omg major turn off terus blah dari building tu.

Perjalanan mencari boots diteruskan sambil terhibur dengan gula tarik. Ahjussi (pakcik) tu pandai cakap melayu hahahah Nadia je beli aku tak. Lepas shopping2, balik hostel, masuk bilik & berehat2.

Malam pertama kat Seoul kononnya nak makan ikan bakar Jeonju Sikdang tp sebelum tu nak usha lantern festival along Cheongyecheon stream. Macam anak sungai je, cetek tp boleh jalan2 tepi tu. Turun tangga ke bawah daripada jalan besar sekali ramai gila orang! Pergh meriah nampak festival ni. Kitorang imagine colourful & unique lanterns dilepaskan kat air tp rupa2nya macam I-city jeee (walaupun tak pernah jejak I-city).

Tak boleh tahan dengan orang sangat ramai, sesak tak boleh jalan, perut lapar, kitorang pun naik balik atas nak cari ikan bakar.

Jalan punya jalan sekali tersesat! Mana ikan bakar ni tak jumpa? Yg terjumpa tu 1 stall yg ramai sangat orang kerumun. Rupa2nya jual hotteok (street food #2 : sejenis pancake bergula, ₩1,000) haa ape lg, mesti lah kena try kan. Sedap gila weh! Menyesal beli sorang 1 je. Seterusnya, tetap sesat dan sesat. Tak tau ada kat mana dah dengan cuaca sangat sejuk, perut sangat lapar. Kitorang jalan je dengan harapan terjumpa mana2 subway station.

Nasib baik terjumpa Lotteria. Terus masuk order shrimp burger ₩6,300 (1 set) & makan dengan rakus (Nadia la, bukan aku) kihkih. Lega perut. Lepas tu jalan depan sikit terjumpa subway station. Syukur! Dah2, mari pulang ke pangkal jalan.

Day 1 expenses;

22 November 2014

1. T-money card - ₩3,000
2. T-money topup - ₩20,000
3. Banana milk - ₩1,300
4. Airport Limousine Bus - ₩9,000
5. Namdaemun - ₩178,000
6. Lunch @ Yoogane - ₩5,500
7. Air - ₩3,300
8. Hotteok - ₩1,000
9. Lotteria shrimp burger meal - ₩6,300 (1 set)

Total = ₩227,400 (~RM723.15)

Tuesday, 1 September 2015

Hitam-hitam Manis Cuti Merdeka!

Halo!

Selamat Hari Merdeka ke-58 uols! Cuti2 pergi mana? Iols ke...


Ke mana ni? Hihihi nanti cerita. Yang penting dah hitam! Tapi tetap manis. Eh?